Hvis du går på STX, så har du nok allerede hørt om SRP. Måske gruer du allerede nu for den store opgave? Måske venter dit studieretningsprojekt lige om hjørnet? Uanset hvad får du her en guide samt 10 gode råd til din SRP.
Hvad er SRP?
SRP står for "Studieretningsprojekt" og er en stor skriftlig opgave, der udgør en vigtig del af den danske gymnasiale uddannelse (STX). Studieretningsprojektet kombinerer to fag, der dermed giver dig mulighed for at arbejde tværfagligt. Opgaven skal være et selvstændigt projekt, hvor du arbejder med et emne, der er relevant for begge de valgte fag.
Men hvordan kommer man så godt i gang med sit studieretningsprojekt, og hvordan klarer man sig godt igennem den store opgave? Det vil vi forsøge at give dig inspiration til gennem vores 10 gode råd herunder.
10 gode råd til SRP
1. Start gerne tidligt: Giv dig selv god tid til at researche, skrive samt omskrive og generelt revidere din SRP - grundigt. Undersøgelser viser nemlig, at tidlig planlægning fører til bedre resultater. Du kan derfor sagtens begynde at skrive og lave udkast til dine afsnit i dit studieretningsprojekt i god tid. Også før du kender din endelige problemformulering, og inden dine klassekammerater for eksempel er begyndt. Det giver dig god tid til det forskellige, og du behøver derfor ikke sidde og stresse med korrekturlæsning i sidste øjeblik.
2. Vælg et interessant emne: Ved at vælge et emne, der virkelig interesserer dig, vil det motivere dig gennem hele projektet. Ikke alene minimerer du risikoen for at du går kold i din skriveproces, det kan også ses i dine resultater, såvel som det kan mærkes gennem din opgave. Et spændende emne kan motivere dig til at blive færdig, og til at skrive en rigtig god opgave.
3. Forstå opgavens krav: Læs opgaveformuleringen og krav til formalia grundigt igennem før du går i gang. Så sørger du for, at du har forstået alle krav og retningslinjer til projektet. Detaljerne omkring et studieretningsprojekt kan variere fra gymnasium til gymnasium, så her kan dine lærere eller din studievejleder hjælpe. I har muligvis også adgang til noget tidligere materiale omkring SRP, og I får - eller har måske allerede fået - udlevet materiale omkring netop kravene til SRP.
4. Fokuser din problemformulering: Du bør stræbe efter at din problemformulering er klar og præcis. Din problemformulering er en afgørende del af din SRP, da den definerer det emne, du vil undersøge. Din problemformulering danner grundlaget for hele din opgave, og du bør derfor tænke den som den røde tråd, dig guider dig gennem hele skriveprocessen. Det er derfor en god ide at du sikrer dig at den er afgrænset, så den ikke bliver for generel og omfattende.
Du skal dog også passe på at du ikke får afgrænset dig for meget, så din problemformulering og mulige områder bliver for snævre. Det er derfor altid en god ide at sparre med venner, lærere eller familie omkring din problemformulering, så du kan modtage noget feedback og måske få ny inspiration.
5. Lav en tidsplan: Lav en realistisk tidsplan, så du undgår unødvendig stress i løbet af skriveperioden. Med en konkret og grundig tidsplan får du et overskueligt overblik over, hvor meget du skal nå på en enkel dag, og du kan få sat en deadline for, hvornår du skal være færdig med dele af opgaven. Det er selvfølgelig bedst at overholde tidsplanen så godt som muligt, men det er samtidig vigtigt at være fleksibel. Nogle ting kan tage længere tid end man lige forventer, så sørg også for at tage højde for dette, når du planlægger din tid til dit studieretningsprojekt.
6. Søg pålidelige kilder: Du bør sørge for at bruge troværdige og relevante kilder til din STP. Dette styrker validiteten og kvaliteten af dit projekt. For eksempel kan Wikipedia være et nyttigt sted at starte, for at få en overordnet forståelse af emnet for din opgave, men er i sig selv ikke en pålidelig kilde til en opgave. Derimod kan biblioteker, akademiske databaser og anerkendte tidsskrifter være et godt sted at starte. Undersøg eventuelt om I gennem dit gymnasium har adgang til databaser, der kræver et login. Og sørg for at gå på biblioteket i god tid, da bøger kan blive udlånt hurtigt i forbindelse med SRP.
7. Hold styr på dine kilder: At holde styr på dine kilder er en vigtig del af processen, især når du arbejder med et omfattende projekt som SRP. Det er derfor en god ide hvis du løbende sørger for at organisere dine kilder, og notere dem i en struktureret bibliografi, så du undgår plagiering. Sørg i den forbindelse for, at du lever op til krav og formalia til litteraturliste.
8. Organiser dine noter: Ved at organisere dine noter grundigt kan du gøre din research mere struktureret og effektiv, og det vil gøre skriveprocessen for din SRP meget lettere. Det er en vigtig del af at bevare overblikket over den store mængde information, du vil indsamle undervejs, og det vil hjælpe dig med at udnytte din tid bedst muligt.
9. Skab struktur i din opgave: Når vi taler om at "skabe struktur" i forbindelse med dit studieretningsprojekt, refererer det til den overordnede organisation og opbygning af din opgave. En velstruktureret SRP vil være sammenhængende, let at følge og formidle dine idéer og argumenter på en klar og logisk måde. Opdel din SRP i klare sektioner, såsom indledning, analyse, konklusion, refleksion/perspektivering og lignende, for at give opgaven en logisk struktur. Du skal selvfølgelig have for øje, at du undervejs overholder de krav, dit gymnasium har sat op for opgaven. Ved at bryde din opgave op i mindre bidder på den måde, kan hele projektet også føles langt mere overskueligt.
10. Sørg for at få feedback: Det kan måske virke grænseoverskridende at få andre til at kigge på din opgave, men konstruktiv kritik er meget givende for hele processen bag et projekt som SRP. Bed for eksempel din lærer, venner, familie eller andre du har tillid til om at læse din opgave igennem og give feedback på dit arbejde. Det kan hjælpe dig med at identificere eventuelle svage områder i dit studieretningsprojekt og forbedre kvaliteten og niveauet af din opgave.
Sidste råd til SRP:
Husk, at SRP er en proces, og det er helt normalt at opleve udfordringer undervejs. Vær tålmodig med dig selv, husk at holde pauser, og husk, at fejl og korrektioner er en del af læringsprocessen. Vi ønsker dig held og lykke med SRP!