Sætter dit gennemsnit fra gymnasiet en stopper for din drøm om at blive læge? Så kan kvote 2 være løsningen for dig.
Blot en brøkdel af studiepladserne på medicinstudiet går til kvote 2-ansøgere. Det gør konkurrencen benhård og stiller krav til, at du kender de enkelte universiteters optagelsesproces og kriterier.
Optagelsesprocessen på medicinstudier 2023
I denne guide går vi tæt på optagelsesprocessen for kvote 2 ansøgere til medicinstudiet i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Klik videre og læs mere om optagelsesprocessen på det universitet, du ønsker at søge ind på.
Medicin på KU (Københavns Universitet)
Medicin på AU (Aarhus Universitet)
Medicin på AAU (Aalborg Universitet)
Medicin på SDU (Syddansk Universitet)
Kvote 2-optagelse på medicinstudiet på KU
I 2020 ændrede Københavns Universitet processen for kvote 2-optag på bacheloruddannelsen i medicin. Her blev den motiverede ansøgning erstattet, så der nu er tale om testbaseret optag, ligesom det er tilfældet på SDU og AU.
Samtidig er der ikke længere et krav om et eksamensgennemsnit på minimum 6,0. Her skal du bestå kvote 2-prøven, som viser KU, om du har kvalifikationer, der svarer til mindst 6,0. Din kvote 2-prøve gælder kun samme år, du søger optagelse.
Sådan foregår kvote 2-prøven
Når du søger ind på bacheloruddannelsen i medicin på KU, skal du deltage i en kvote 2-prøve samt et skriftligt interview. Kvote 2-prøven er ens for alle, der søger ind på KU. Prøven består af en sproglig og en matematisk-logisk del, der til sammen tager 2 timer. Spørgsmålene er et mix af multiple-choice spørgsmål og åbne spørgsmål.
Spørgsmålene du skal besvare til kvote 2-prøven er inden for kategorierne:
- Generel læsning
- Faglig læseforståelse
- Engelsk læseforståelse
- Matematik
- Grafer og tabeller
- Logik og mønstergenkendelse.
Invitation til interview
Er din besvarelse af kvote 2-prøven blandt de bedste, bliver dit skriftlige interview vurderet af det faglige optagelsesudvalg på medicin. Det skriftlige interview består ligesom kvote 2-prøven af en række spørgsmål, der skal besvares. Interviewet har en varighed af 1½ time, og du skal igennem tre runder af spørgsmål.
Spørgsmålene i det skriftlige interview omhandler og bruges til at vurdere:
- Studiepotentiale
- Faglige færdigheder
- Motivation
- Kendskab til uddannelsen
- Formidlingsevne
Udover dit prøveresultat og dine besvarelser i det skriftlige interview, indgår dine karakterer fra din adgangsgivende eksamen også i den samlede kvote 2-vurdering.
Tag et uddannelsestjek her - og bliv klogere på, om bacheloruddannelsen i medicin er noget for dig.
Kvote 2-optagelse på medicinstudiet på AU
Når du søger ind på bacheloruddannelsen i medicin i Aarhus via kvote 2, bliver din ansøgning vurderet ud fra to kriterier, der har lige stor vægt (50/50):
1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:
- Dansk A
- Engelsk B
- Matematik A
Og en af disse kombinationer
- Fysik B og Kemi B eller
- Fysik B og Bioteknologi A eller
- Geovidenskab A og Kemi B eller
- Kemi B og Biologi A og Fysik C
2. Dit resultat fra uniTEST
Optagelsesprøven til medicin på AU
Når du søger optagelse på Medicin i kvote 2, bliver du inviteret til uniTEST.
uniTEST er en kognitiv test, der vurderer din generelle studieegnethed inden for tre områder:
- Kritisk tænkning
- Kvantitativ tænkning
- Sproglig og kulturel forståelse
Testen er en multiple choice test, der består af 95 spørgsmål og varer 2,5 time.
uniTEST afholdes på Aarhus Universitet ved fysisk fremmøde.
Selvom du søger flere uddannelser, skal du kun tage testen én gang. Du skal deltage på det universitet, hvor du har din højeste prioritet på ansøgningstidspunktet.
Vigtigt!
Husk al kommunikation omkring optagelsesprøverne foregår digital via universiteternes kvote 2-selvbetjeningsløsninger. Der kan være kort frist ved indkaldelse. Tjek derfor jævnligt, og husk også at bekræfte din studieplads efter den 30. juli, hvis du kommer igennem nåleøjet til optagelsesprøven på medicin.
Læs også: Svar på optagelse på videregående uddannelse - hvad nu?
Kvote 2-optagelse på medicinstudiet på Aalborg Universitet
Når du søger ind på medicin i Aalborg gennem kvote 2, bliver din ansøgning grundlag for en konkret helhedsvurdering. Det betyder, at universitetet lægger vægt på dit eksamensgennemsnit i adgangskravsfagene til medicinuddannelsen. Foruden Dansk A, Engelsk B og Matematik A består disse af en af følgende fagkombinationer:
- Fysik B og Kemi B
- Fysik B og Bioteknologi A
- Geovidenskab A og Kemi B
- Kemi B, Biologi A og Fysik C
Foruden dit generelle eksamensgennemsnit og karaktererne i ovenstående fag, vurderer universitetet ud fra, hvorvidt du har relevant erhvervserfaring eller uddannelse.
Vurderingskriterier for kvote 2-optag
I helhedsvurderingen af din kvote 2-ansøgning til medicinstudiet indgår hverken udlandsophold eller frivilligt arbejde. Der skelnes også i forhold til, om aktiviteterne er relevante for netop medicinuddannelsen.
Vigtigt!
Det vigtige er, at du kan dokumentere disse aktiviteter. Det er ikke nok at medsende et CV. Ved AAU bliver der heller ikke lagt vægt på en motiveret ansøgning. Husk også, at aktiviteterne skal være afsluttet inden fristen i midten af marts. Skal du supplere specifikke fag, kan fristen for dokumentation dog være senere.
Kvote 2-optagelse på medicinstudiet på SDU
Uanset om du søger ind på medicinstudiet på SDU i Odense via kvote 1 eller kvote 2 skal du have en adgangsgivende uddannelse og have bestået følgende fag:
- Dansk A
- Engelsk B
- Matematik A
- Samt en af følgende fagkombinationer:
- Fysik B og Kemi B
- Fysik B og Bioteknologi A
- Geovidenskab A og Kemi B
- Biologi A, Fysik C og Kemi B
Du skal desuden have et karaktergennemsnit på mindst 6,0 og bestå en optagelsesprøve, når du søger om optagelse i kvote 2.
Optagelsesprøven til bacheloruddannelsen i Medicin består af to dele:
- uniTEST
- Multiple Mini Interview (MMI)
På SDU skal du dermed ikke sende en motiveret ansøgning og et CV sammen med din ansøgning.
Sådan foregår optagelsesprøven til medicin på SDU
Første del af din optagelsesprøve på medicinstudiet på SDU består af multiple choice testen, uniTEST. Testen varer 2,5 timer og består af 95 spørgsmål, der vurderer dine grundlæggende forudsætninger for at gennemføre en universitetsuddannelse. Dette sker ud fra: kritisk tænkning, kvantitativ tænkning og sproglig tænkning. Testen afholdes fysik på SDU.
Selvom du søger flere uddannelser, skal du kun tage testen én gang. Du skal deltage på det campus, hvor du har din højeste prioritet på ansøgningstidspunktet.
Multiple Mini Interview
Ansøgerne med den højeste score i uniTEST bliver inviteret til MMI. Resultatet af MMI afgør fordelingen af pladser i kvote 2.
MMI er en serie strukturerede mini interviews, hvor institutionen vurderer dine faglige og personlige kompetencer. Vurderingen sker på baggrund af blandt andet følgende områder:
- Etik
- Fagspecifik viden og færdigheder
- Kognitiv formåen
- Kommunikation
Andre veje til din drøm om at studere medicin
Kom du ikke igennem nåleøjet til medicinstudiet i kvote 2, eller vil du øge dine chancer for at komme i gang med din uddannelse til læge? Så er udlandet måske en mulighed for dig. Her får du muligheden for at læse medicin i et internationalt studiemiljø med et højt akademisk niveau.
Vil du vende hjem til Danmark på et senere tidspunkt, kan du enten vælge at søge overflytning på kandidatdelen eller vende hjem, når du er klar til at få din autorisation samt påbegynde den kliniske uddannelse.
Har du brug for hjælp til at skrive din kvote 2 ansøgning? Se vores komplette guide til at skrive en kvote 2 og se en række eksempler her.