Søg uddannelse 👉

Spørgsmål og svar om SU lån og SU gæld

Har du svært ved at få enderne til at mødes? Måske har du overvejet et SU lån? Vi har her samlet spørgsmål og svar om SU lån og SU gæld.

Spørgsmål og svar om SU lån og SU gæld

Er du studerende på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse? Har du svært ved at få enderne til at mødes, og tæller du ofte de sidste mønter, når måneden er ved at være ovre?

Så kan du overveje at supplere din SU med et SU lån. Måske har du endda allerede overvejet det? Her er, hvad du bør være opmærksom på. 


Værd at vide om studielån og SU gæld

Inden du låner, er det dog som med alle andre lån en god ide, at du overvejer, om du virkelig har brug for det, og om du har mulighed for at betale det tilbage inden for de gældende betingelser. I den forbindelse er der tre fordele:

  • Du får et lån til en rente, der er væsentligt lavere end forbrugslån
  • Du låner på fleksible vilkår, hvor du ikke låner mere, end du behøver
  • Du betaler først SU lånet tilbage, når du har afsluttet din uddannelse

Hvis du låner med omtanke, kan et SU lån være en god mulighed for at skabe nok luft i din studieøkonomi til, at du kan koncentrere dig om dine studier, uden du skraber en gæld sammen, du kommer til at betale af på resten af livet.

Læs med her og få svar på de fem oftest stillede spørgsmål om SU lån.

1. Hvem kan optage et SU lån?

For at få SU lån skal du opfylde de generelle SU betingelser. Det vil sige, at du skal være indskrevet på en SU-godkendt uddannelse og være studieaktiv samt være fyldt 18 år. Du kan desuden kun få SU lån i de måneder, hvor du modtager SU. Har du orlov, eller har du valgt SU fra, kan du derfor ikke få udbetalt SU lån.

2: Hvor meget kan jeg låne?

Som standard er der en fast sats for SU lån, der gælder for alle SU-berettigede. Dertil er der særlige satser for forsørgere og for studerende, som ikke har mere SU tilbage på deres klippekort. I 2024 gælder følgende satser:

  • SU lån: Op til 3.489 kr.
  • Supplerende SU lån til forsørgere: Op til 1.745 kr.
  • Slutlån: 9.001 kr.

Hvis du er forsørger, har du mulighed for at tage et supplerende SU-lån ved siden af dit almindelige SU-lån. Det vil sige, at forsørgere, der vælger at tage supplerende SU-lån i 2024, i alt kan låne 5.234 (3.489 + 1.745) kroner per måned. 

Hvis du går på en videregående uddannelse og ikke har mere SU tilbage, har du mulighed for at tage et slutlån inden for de sidste 12 eller 24 måneder af din uddannelse.

3: Hvordan søger jeg om SU lån?

Du søger SU-lån og godkender din låneplan i minSU. Du kan søge SU-lån til de måneder, hvor du får SU. Husk at du først kan ansøge om SU lån, når du har fået besked om, at du er optaget på en SU-berettiget uddannelse.

Det er desuden værd at bemærke at du ikke kan få udbetalt SU-lån i måneder, hvor du holder orlov eller er erklæret studieinaktiv.

4: Hvor meget betaler jeg i rente på mit SU lån?

Der løber renter på dit SU-lån hver måned, fra du optager det. Det vil sige både mens du læser, og når du er færdig med uddannelsen. Du betaler også rente af de renter, der løbende kommer på.

Renten på SU-lån er 4 procent om året mens du læser.

Når du er færdig med din uddannelse, forrentes din gæld med diskontoen med et procenttillæg eller procentfradrag, som fastsættes hvert år på finansloven. For tiden er diskontoen 3,35 procent (gældende fra 7. juni 2024), og tillægget er 1,0 procent - det vil sige, at gælden for tiden forrentes med 4,35 procent.

5: Hvornår og hvordan betaler jeg min SU gæld?

Du skal begynde at betale dit SU-lån tilbage i januar ét år, efter du er færdiguddannet. Har du for eksempel afsluttet din uddannelse i juni 2023, skal du begynde at betale af på dit lån fra januar 2025. Du får automatisk besked fra Udbetaling Danmark, et par måneder før tilbagebetalingen skal begynde med en plan for din tilbagebetaling.

Du har 7-15 år til at betale hele dit lån (med renter) tilbage. Perioden afhænger af, hvor meget du skylder i alt.

Overvejer du at optage SU lån, eller har du spørgsmål om SU gæld? Kontakt SU kontoret på din uddannelsesinstitution for mere information om hvilke regler, der gælder for dig.

Bliv dus med din SU gæld

Det søde liv som studerende er ovre, og tiden er kommet, hvor fælden klapper og SU lånet skal betales tilbage. Det er nu, at borger.dk bliver din bedste ven.

Det er nemlig her, du logger på og kan regne på din tilbagebetalingsplan og bestille eventuelle ændringer. Det er også her, du følger din SU gæld, men hvad er det nu, at begreber som amortisationstabel betyder, og hvad er forskellen på en ydelse og et afdrag?

Her samler vi de begreber, du skal kende for at blive dus med din SU gæld:

  • lånets hovedstol (det beløb du låner)
  • restgæld (det beløb, du skylder i dag)
  • renter (det beløb, du skal betale for at låne pengene) og
  • gebyrer (det beløb, det koster at administrere dit lån)
  • afdrag (det beløb, du betaler pr. gang).

divider

Tilbage til SU guiden

Kilder: su.dk og borger.dk


Annoncer