Læs odontologi og bliv tandlæge
Er du interesseret i et spændende arbejde i sundhedssektoren, hvor mund og tænder er i fokus? Så er odontologi på universitetet måske noget for dig. Du kan også vælge en kortere uddannelse til tandplejer eller tandklinikassistent. Vil du have størst ansvar og arbejde bredt med forebyggelse og behandling af sygdomme i munden, er det imidlertid en tandlæge uddannelse, du skal vælge.
Som studerende på en tandlæge uddannelse lærer du det tekniske arbejde lige fra tandeftersyn til operationer af tænderne. Du får også en solid teoretisk ballast. Med en uddannelse som tandlæge lærer du at undersøge, forebygge og behandle sygdomme i menneskers tænder, mund, spytkirtler og kæbe.
Når du har arbejdet 1 år på privat tandklinik eller i tandplejen, får du autorisation som tandlæge. Det giver dig ret til at kalde dig tandlæge og starte som privatpraktiserende tandlæge eller søge en lederstilling inden for offentlig tandpleje.
Som autoriseret tandlæge har du ikke alene gode jobmuligheder, da ledigheden blandt tandlæger er lav og har været det i mange år. Du kan også vælge at åbne egen praksis. Eller du kan indgå i et kliniksamarbejde med andre tandlæger. Sidst men ikke mindst kan du vælge at gå forskervejen og tage en ph.d i odontologi.
Hvad laver en tandlæge?
Som tandlæge forebygger, diagnosticerer og behandler du sygdomme og infektioner i tænder såvel som mundhule og kæbe. En væsentlig del af hverdagen i tandklinikken løser du rutineopgaver som:
- Tandeftersyn og tandrensninger
- Tandfyldninger og tandregulering
- Mindre operationer som fx udtrækning af tænder
Opgaverne stiller krav til din præcision og omhyggelighed. Som tandlæge skal du også være klar til at være på benene en stor del af hverdagen og have kontakt med mange mennesker.
Opbygning og indhold på tandlæge uddannelsen
For at blive autoriseret tandlæge skal du læse odontologi på universitetet i København eller Aarhus. Uddannelsen varer sammenlagt fem år, der er fordelt på en bachelor og en kandidat i odontologi af henholdsvis tre år og to år. Studiet er bygget op omkring fire overordnede områder:
- Oral-biologiske basisfag, fx anatomi, genetik og tandmorfologi, som er læren om tændernes form og bygning.
- Samfunds- og adfærdsfag, hvor du har fag som psykologi, pædagogik og retsodontologi. Retsodontologi er et retsmedicinsk fag, der bl.a. handler om, hvordan man kan identificere dødsofre ved at undersøge deres tænder.
- Parakliniske fag, som er fag, der forbereder dig til at kunne udføre det kliniske arbejde. Det kan fx være almen kirurgi, generel medicin og mikrobiologi.
- Kliniske fag, fx oral diagnostik, tandsygdomslære, bidfunktionslære, protetik (læren om proteser, kroner og broer), tandregulering og børnetandpleje.
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, holdundervisning, projektarbejde, øvelser og klinisk arbejde med patienter. En stor del af undervisningen på odontologi foregår på mindre hold.
Adgangskrav til odontologi i København og Aarhus
Uanset om du søger ind på tandlæge uddannelsen ved Københavns Universitet eller Aarhus Universitet, skal du opfylde de samme adgangskrav. Det betyder, at du skal have en gymnasial uddannelse som f.eks. STX, HF, HTX eller HHX. Derudover skal du have følgende fag i din adgangsgivende eksamen:
- Dansk A
- Engelsk B
- Matematik A
- Fysik B og kemi B eller fysik B og bioteknologi A eller geovidenskab A og kemi B eller kemi B, biologi A og fysik C
Alle fag skal være bestået, og mangler du et eller flere fag kan disse tages som gymnasial supplering eller HF enkeltfag, før du søger om optagelse. Søger du i kvote 1 skal du være opmærksom på, at adgangskvotienten til odontologi er relativt højt og typisk ligger omkring 10 eller derover ved begge universiteter.
Har du ikke et højt nok karaktergennemsnit fra din adgangsgivende eksamen til at blive optaget på bacheloruddannelsen i odontologi, har du mulighed for at søge ind via kvote 2. Læs mere om KOT ansøgningsprocessen her eller, hvordan du kommer godt i gang med din kvote 2 ansøgning her.
Videreuddannelse for tandlæger
Med en kandidatuddannelse i odontologi har du mulighed for at videreuddanne dig til specialtandlæge inden for ortodonti (tandretning) eller tand-, mund- og kæbekirurgi. Specialtandlægeuddannelsen foregår på forskellige hospitalsafdelinger og på tandlægeskolerne.
Uddannelsen varer fra 4 til 6 år, efter du har afsluttet kandidateksamen. En del tandlæger forsker eller underviser, og nogle er ansat i det private erhvervsliv, hovedsageligt i medicinalindustrien. Du kan komme til at arbejde med forskning ved fx at søge ind på ph.d.-uddannelsen, som tager 3 år.
Læs odontologi i udlandet
For dig som vil studere men samtidigt vil ud og se verden findes der tandlægeuddannelser i udlandet. Du kan enten vælge at finde en tandlægeuddannelse i udlandet på egen hånd, hvilket vil sige at du selv kontakter skolen for at få de informationer du behøver. Du kan også vælge at kontakte en udlandsformidler dvs. et bureau eller en agent som hjælper dig med valg af skole, oversættelse af karakterer, hjælper dig med en studiebolig og eventuelt visum.
Lyder en tandlæge uddannelse i udlandet, som noget for dig, kan du læse mere om mulighederne her
Klik dig videre i listen ovenfor og find din drømmeuddannelse. Held og lykke med din fremtid som tandlæge.