Bliv klogere på dine muligheder med en ingeniør uddannelse
Vil du uddanne dig til et job, der giver mening og gavner samfundet? Og interesserer du dig for innovation, udvikling af ny teknologi og andre fag inden for naturvidenskabens rammer? Så er en ingeniør uddannelse det rigtige for dig.
I Danmark kan du tage en uddannelse som ingeniør på de forskellige ingeniørskoler, erhvervsakademier og på universiteterne. Uddannelsens karakter og længde kan være helt forskellige alt afhængig af, hvilken skole du vælger. Og det samme gælder for din ingeniørgrad.
Men hvad vil det egentlig sige at være ingeniør? Ingeniøren er en person, som arbejder med konstruktion, produktion eller planlægning og styring af tekniske processer.
Hvordan ser hverdagen som ingeniør ud?
En ingeniør har mange jobmuligheder alt afhængigt af, hvilken specialisering han eller hun vælger at tage som ingeniør. En ingeniør er eksempelvis ansvarlig for:
- indføring og udvikling af informationssystemer på sygehuse
- rådgivning omkring planlægning af en ny bygning
- design og opbygning af elektronisk udstyr og elektriske apparater
Karrieren som ingeniør kan indebære et yderst variabelt arbejdsliv. Der findes nemlig så mange arbejdsopgaver for en ingeniør, at 10 personer, som har taget den samme ingeniør uddannelse enten på universitetet, ved Forsvaret eller på et af landets erhvervs-akademier, kan ende med at arbejde med helt forskellige arbejdsopgaver på helt forskellige niveauer.
Din placering i erhvervslivet kan blive lige præcis, som du ønsker det - du kan profilere den gennem retninger under studiet, videreuddannelse og dine personlige interesser.
Hvor kan jeg blive ingeniør henne?
I Danmark kan du tage en uddannelse som ingeniør på de forskellige ingeniørskoler, erhvervsakademier og på universiteterne. Uddannelsens karakter og længde kan være helt forskellige alt afhængig af, hvilken skole du vælger. Og det samme gælder for din ingeniørgrad.
Tager du f.eks. en 3-årig bacheloruddannelse på universitetet, får du titlen ingeniør. Tager du derefter en overbygning på en 2-årig kandidatuddannelse, kan du kalde dig civilingeniør.
Endelig kan du kvalificere dig til titlen som diplomingeniør, hvis du tager en diplomingeniøruddannelse, som varer mellem 3,5 og 4,5 år. Det kan f.eks. være som ingeniør i:
- Bygge & Anlæg
- Business Development
- Global Management
- Trafik & Transport
Du har mange muligheder, så tænk ind i boksen ud fra dine interesser og vælg en karrierevej, der passer dine drømme.
Læs mere om de konkrete diplomingeniøruddannelser her
Hvilke ingeniør uddannelser har jeg mulighed for at tage?
Du kan læse mange forskellige ingeniøruddannelser på universiteterne og ingeniørskolerne både i Danmark og i udlandet. Nedenfor kan du læse om et lille udvalg af dem.
Dataingeniør
Hvis du vælger denne uddannelse, får du en masse kompetencer indenfor datateknik - kompetencer, som bl.a. sætter dig i stand til at kunne
- udvikle programvarer
- konstruere datasystemer
- administrere netværk
Du kan også komme til at arbejde inden for procesindustrien og håndtere sikkerheds-spørgsmål.
Økonomi-ingeniør
Som økonomi-ingeniør arbejder er:
- Logistik
- kvalitetsstyring
- industriel organisation
- miljøledelse
Blot nogle af de emner, som uddannelsen har fokus på.
Maskiningeniør
Denne uddannelse giver dig et helheds-billede af hele produktforløbet fra idé og til færdigt produkt.
Vælger du at fortsætte din ingeniør uddannelse med en 2-årig kandidat, når du er blevet bachelor, er dine muligheder også mange. Som kandidat får du titlen civilingeniør og får dermed Danmarks højeste rang indenfor faget.
Læs mere om civilingeniøruddannelserne her
Vælg uddannelse med hjertet
Disse er blot nogle af de uddannelsesmuligheder som ingeniør, du har. Vælg med hjertet og efter dine personlige interesser. Det kunne eksempelvis være, at en af disse uddannelser matcher dine drømme:
- Arkitektur
- Produktion og konstruktion
- Nanoscience
- Business Development Engineer
- By, energi og miljøplanlægning
- Bæredygtig energiteknik
Kan jeg blive ingeniør i udlandet?
Ja! Der findes rigtig mange muligheder for at tage en uddannelse som ingeniør i udlandet.
Langt de fleste ingeniøruddannelser på universitetet og på ingeniørhøjskolerne samarbejder med udenlandske institutter. De kan derfor hjælpe dig, hvis du vil tage dele af din uddannelse i udlandet.
Ønsker du at tage en hel ingeniøruddannelse uden for Danmark, skal du dog selv tage kontakt til den skole, du er interesseret i.
Da ingeniørfaget er af international karakter, kan du uden problemer og uanset, hvor du har studeret, efter endt uddannelse, søge arbejde både i og udenfor Danmark.
Lyder en ingeniør uddannelse som noget for dig? Så bliv klogere på dine muligheder her på siden, hvor du kan klikke dig ind på uddannelserne og kontakte skolerne for mere information.