Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Filtrer efter
Samfund og kultur
Uddannelsestype
Sted
Uddannelsesform
Vis alle filtre
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-2 af 2
Annoncer

Flere kategorier indenfor

Reportager indenfor Samfund og kultur

Dansk 0-A

Psykologi 0-C

Dramatik 0-C

Drømmer du om humaniora eller samfundsvidenskab?

Uddannelserne fordeler sig inden for to akademiske traditioner: humaniora og samfundsvidenskab. Nogle uddannelser som fx antropologi og sociologi befinder sig i spændingsfeltet mellem de to tradtioner.

Her får giver dig overblik over, hvad humaniora og samfundsvidenskab er, og hvad du kan blive inden for samfund og kultur. Læs med og bliv inspireret i jagten på din drømmeuddannelse.

Hvad er humaniora - og hvad kan jeg studere?

De humanistiske fag er for dig, der kan lide at fordybe dig i kulturen og sproget. Gennem analyse og fortolkning undersøger du emner som identitet, kommunikation og kreative udtryksformer som musik, kunst og sprog. Du undersøger også, hvordan de påvirker samfundets udvikling.

Når du læser fag på humaniora kan du bl.a. studere fag som:

Der er også en lang række fag på humaniora indenfor kommunikation og medier samt kunstneriske uddannelser. Fælles for mange af fagene er, at du kan læse dem på flere niveauer lige fra HF til universitetsniveau såvel som på højskoler og i udlandet.

Hvad er samfundsvidenskab - og hvad kan jeg studere?

Hvor humaniora handler om at forstå mennesket "indefra", flytter samfundsvidenskab fokus til, hvordan mennesker lever sammen i samfund. En lang række kvantitative og kvalitative metoder er fælles for begge akademiske traditioner. Inden for samfundsvidenskab er der dog typisk mere fokus på de kvantitative metoder. Der inddrages også metoder fra naturvidenskabens verden.

Det samfundsvidenskabelige område omfatter uddannelser som:

Derudover er der klassiske samfundsvidenskabelige uddannelser som politologi og statskundskab. Som for de humanistiske fag, kan du læse en lang række samfundsvidenskabelige fra på flere niveauer fra HF eller EUD til universitetsniveau.

Hvordan bliver jeg optaget på humaniora eller samfundsvidenskab?

Optagelse og adgangskrav afhænger af dit valg af uddannelse og ikke mindst niveau. Vil du læse et humanistisk eller samfundsvidenskabeligt fag som HF enkeltfag eller EUD enkeltfag foregår ansøgningsprocessen direkte ved skolen, og du kan typisk studere med fremmøde eller som fjernundervisning.

Vil du læse på en humanistisk eller samfundsvidenskabelig uddannelse på universitet, skal du søge om optagelse via KOT systemet. Du skal desuden have en adgangsgivende eksamen som fx:

  • Studentereksamen (STX)
  • HF
  • HHX
  • HTX
  • EUX 

Der er specifikke adgangskrav til bestemte fag og niveauer på de fleste universitetsuddannelser. Mangler du et fag eller et niveau for at komme ind på drømmestudiet, kan du tage det som gymnasial supplering. Derudover er der typisk en høj adgangskvotient til en række uddannelser. Har du ikke det krævede snit, kan du søge ind via kvote 2, hvor din motivation og erfaringer også tæller.

Kan jeg læse samfundsvidenskab eller humaniora i udlandet?

Studier inden for samfund og kultur er oplagte for dig, der drømmer om at studere i udlandet. Du kan vælge at tage hele uddannelsen i udlandet eller bygge overnpå en dansk bachelor med en master i udlandet. Som studerende på en uddannelse inden for humaniora eller samfundsvidenskab, har du også gode muligheder for at tage et praktikophold eller et udvekslingsophold i udlandet som en del af Erasmus + programmet.

Hvilke fremtidsmuligheder har jeg inden for samfund og kultur?

Med en kandidatuddannelse inden for samfundsvidenskab eller humaniora i bagagen, er verden åben. Du kan vælge at blive i universitetsmiljøet som forsker og underviser eller søge ud på arbejdsmarkedet. Her er et væld af muligheder i både den offentlige og den private sektor, hvor du afhængigt af uddannelse kan løse opgaver inden for:

  • Konsulentarbejde og rådgivning
  • Planlægning, evaluering og formidling
  • Undervisning og analysevirksomhed  

Arbejdet kan være i alt fra kommuner, regioner og stat over interesseorganisationer og ngo'er til politiske organisationer, bureauer og virksomheder.

Vil du fordybe dig i samfund og kultur? Gå på opdagelse i oversigten længere oppe på siden og find dit drømmestudie inden for de samfundsvidenskabelige og humanistiske fag.