Kickstart din karriere som elev eller trainee
Er du sulten efter udfordringer, og har du ikke tålmodighed til at sidde på skolebænken i årevis? Med en elevplads kommer du ud i en virksomhed og gør en forskel allerede mens, du er under uddannelse. Du kan starte allerede efter 9. klasse på et grundforløb med fire forskellige indgange på EUD:
- Omsorg, sundhed og pædagogik
- Kontor, handel og forretningsservice
- Fødevarer, jordbrug og oplevelser
- Teknologi, byggeri og transport
Grundforløbet er delt op i to perioder af 20 ugers varighed. Du vælger først præcis, hvilken af de i alt 105 erhvervsuddannelser du vil tage efter de første 20 uger. Er det mere end et år siden, at du forlod folkeskolen, starter du direkte på anden del af grundforløbet. Dermed skal du vælge din EUD fra begyndelsen. Er du over 25 år, afhænger dit forløb af din baggrund. Læs mere om opbygning og adgangskrav på erhvervsuddannelserne her.
Har du allerede en videregående uddannelse, og søger du et trinbræt, der kickstarter din karriere? Med et forløb som graduate eller trainee, får du et 'hands-on' forløb i en virksomhed. Du får løn fra første dag og har typisk en mentor under hele dit trainee forløb. Mange virksomheder ansætter deres trainees eller graduates efter forløbet.
Hvor kan jeg søge elevplads?
Det kræver ofte en del benarbejde at sikre en elevplads. Foruden Studentum er der flere portaler, hvor virksomheder annoncerer efter elever. Din søgning afhænger af, hvilken erhvervsuddannelse du vil tage.
Søger du elevplads inden for finans, handel eller detail, kan du også med fordel holde øje med store koncerner som Dansk Supermarked Group, Mærsk, Danske Bank og lignende. De ansætter typisk mange nye elever hvert år. Søger du elevplads inden for kontor og administration, er kommuner og staten et oplagt sted at finde praktikplads. Inden for håndværk og industri er der mange, der finder deres elevplads via venner og familie.
Hvad gør jeg, når jeg har fundet en elevplads?
Når du har fundet en godkendt virksomhed, der vil ansætte dig som elev, skal du indgå en uddannelsesaftale. Der findes fire forskellige typer af uddannelsesaftaler:
- Den almindelige aftale - laves med virksomheder, der er godkendte som praktiksted, og som kan påtage sig at uddanne en elev i et helt uddannelsesforløb eller i det mindste i de første dele af en uddannelse. Trin 1 af en uddannelse betragtes også som en hel afsluttet erhvervsuddannelse.
- Ny mesterlære - laves af med virksomheder, der er godkendte som praktiksted, og som kan påtage sig at uddanne en elev i et helt uddannelsesforløb. Denne aftaletype passer især godt til virksomheden, som ønsker at prøve kræfter med et større oplæringsansvar i det første års tid – til gengæld er eleven langt det meste af tiden i virksomheden.
- Kombinationsaftale - laves med virksomheder, der er helt eller delvist godkendte som praktiksteder, og som tilsammen varetager et helt uddannelsesforløb.
- Kort uddannelsesaftale - laves med virksomheder, der er fuldt ud godkendt som praktiksted, men som ikke ønsker at påtage sig et helt uddannelsesforløb. Eller for den stærkt specialiserede virksomhed, som derfor kun kan varetage en del af uddannelsen.
Både du og virksomheden skal underskrive uddannelsesaftalen for, at den er gyldig. Er du under 18 år, skal dine forældre også underskrive aftalen. Uddannelsesaftalen er jeres konktrakt. Alle aftaler om løn, datoer og andre praktiske forhold skal derfor fremgå af dokumentet.
Hvor meget får jeg i løn som elev?
Som elev får du typisk løn under hele din uddannelse fra den dag, du indgår en uddannelsesaftale. Det betyder, at du får løn uanset, om du er i praktik eller på skole. Elevlønnen varierer fra uddannelse til uddannelse. Typisk er den dog mellem 8.000 og 10.000 kr før skat det første år og stiger gradvist hvert år resten af din elevtid.
Er du over 25 år, har du på nogle erhvervsuddannelser mulighed for at søge voksenelevløn, der er noget højere. Det er jobmulighederne som færdiguddannet, der afgør, om det er muligt at blive voksenelev. De varierer fra landsdel til landsdel. Derfor har de enkelte regioner lister over, hvilke erhvervsuddannelser der giver ret til voksenelevløn.
Vil du vide mere uddannelse med løn? Læs mere om elevløn og voksenelevløn her
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke finder en elevplads?
På de fleste erhvervsuddannelser kan du først begynde på dit hovedforløb, når du har fundet en elevplads. På nogle uddannelser har du mulighed for at komme i skolepraktik, hvor du tager din elevtid i et praktikcenter ved en erhvervsskole. Er du under 18 år, får du omkring 2.500 kr i elevløn, når du er i skolepraktik. Satsen stiger til 6.000 kr om måneden, hvis du er 18 år eller derover.
Er der ikke mulighed for skolepraktik på din uddannelse, og har du gennemført grundforløbet, er du sikret adgang til 2. grundforløb i en uddannelse med skolepraktik eller uden praktik med mest mulig godskrivelse af beståede elementer. Muligheden gælder, hvis du opfylder krav til egnethed, geografisk mobilitet og aktiv søgning efter en elevplads.
Held og lykke i jagten på din elevplads eller trainee stilling!