Studér i Tyskland: Den komplette guide

Som studerende i Tyskland kan du opleve en masse kultur og historie samtidig med, at du kan læse på et af verdens bedste universiteter. Mæsk dig i sauerkraut, pølser og god tysk øl! Find din næste uddannelse i Tyskland. 

Er du interesseret i en uddannelse i Tyskland? Elsker du at dykke ned i kulturen og verdenshistorien, som landet har at byde på? Tyskland er en idéel destination for dit udenlandsophold! Du kan blandt andet finde videregående uddannelser på verdensplan, travle byer, smukke landskaber og masser af mennesker fra hele verden. 

Nedenfor kan du finde en masse nyttig information om, hvad det vil sige at være udenlandsk studerende i Tyskland. 

Find din uddannelse i Tyskland her!


Sprog

Tysk

 Hovedstad

Berlin

Valuta

Euro

 Befolkning

83.000.000



Hvorfor studere i Tyskland?

Udover Tysklands klassikere som øl, Lederhosen og pølser, er der mange flere grunde til at studere i udlandet i Tyskland. Tyskland er den fjerde mest populære destination blandt internationale studerende i verden.

Tyskland i det 21. århundrede er en stormagt med verdens fjerde største økonomi, der findes i hjertet af Europa, både bogstaveligt og billedligt - det var et stiftende medlem af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Europæiske Union og er fortsat meget indflydelsesrig i begge organer.

Kontinuerligt hjemsted for indflydelsesrige og succesrige forfattere, kunstnere, filosoffer, musikere, videnskabsmænd, ingeniører og sportsfolk, har få lande haft så stor indflydelse på verden som Das Land der Dichter und Denker ('Landet med digtere og tænkere'), og en uddannelse i Tyskland placerer dig midt i dette ægte nervecenter for økonomi, industri og kultur.

Oplevelser over alt i landet

De tre største byer i Tyskland er Berlin, Hamborg og München. Oplev de populære rejsemål, der hver især rummer spændende og unikke kvarterer, musik, mode, kunst og et livligt byliv. Berlin har en tung historie helt tilbage fra Berlinmuren blev bygget og til den faldt. Derudover kan du opleve Tysklands historie om 2. verdenskrig. Der er utroligt meget at se og lære.

Hvis du rejser rundt i landet kan du finde levende naturlandskaber i uberørt natur, hvor du kan tage på alt fra vandreture, cykelture, kanoture eller trekking i den skønne natur.

Høj faglig kvalitet på tyske universiteter

Udover tyske seværdigheder, så har landet også nogle af verdens mest anderkendte universiteter. Tyske universiteter tilbyder fremragende undervisning og forskning, der er blandt de bedste i verden, hvor du opnår en internationalt anerkendt universitetsgrad, der giver dig fremragende udsigter på det globale arbejdsmarked.

Udvalget af kurser, der tilbydes på tyske universiteter, er enormt og giver dig muligheden for at vælge lige præcis det område, du vil fokusere på. Ligeledes givet et stort udvalg af internationale programmer og tværfaglige uddannelser mulighed for at specialisere dig.


Uddannelsessystemet i Tyskland

De fleste uddannelsesinstitutioner i Tyskland er offentlige og delstatsstyrede. I Tyskland kan du vælge mellem et antal offentlige og private universiteter, som inkluderer:

  • Universiteter
  • Universiteter for anvendt videnskab
  • Colleges/Akademier for kunst, film og musik
  • Faghøjskoler
  • Erhvervsakademier

Adgangskrav

Du skal opfylde visse krav for at kunne studere i Tyskland på en videregående uddannelse. Din vigtigste kontaktperson er det Internationale kontor på dit valgte universitet i Tyskland. Personalet der vil give dig alle de oplysninger, du har brug for til at ansøge til det relevante universitet, herunder ting som adgangskrav, ansøgningsfrister og standarder, forberedelse til din uddannelse, sprogkurser og meget mere. Den endelige beslutning om, hvorvidt du får en studieplads, træffes af det universitet, du ansøger om. Det er derfor vigtigt, at du kommer i kontakt med det internationale kontor på dit ønskede universitet.


Skal jeg have gode tyske sprogkundskaber?

Der undervises på tysk på stort set alle uddannelser. Derfor er der mange universiteter, hvor det oftest er nødvendigt at kunne dokumentere tyskkundskaber på et bestemt niveau. 

Hvis du kommer som international studerende, og ikke har et prangende tysk ordforråd, så finansierer Tyskland et sommerkursus i tysk af intensive sommerkurser i tysk for udenlandske studerende. Der er dog også mange tyske universiteter, hvor hele eller dele af en uddannelse udbydes på engelsk. Det drejer sig især om uddannelser inden for det tekniske, økonomiske og naturvidenskabelige område. DAAD-databasens internationale uddannelser i Tyskland viser mere end 160 overvejende engelsksprogede bachelorkurser og omkring 1.100 internationale kandidatprogrammer.


Skal jeg tage sprogtest?

Da tysk er det mest anvendte undervisningssprog på de fleste uddannelser på tyske universiteter, skal udenlandske ansøgere normalt  bevise deres kendskab til tysk, før de kan blive optaget. 

De mest kendte sprogtest er: 

  • Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang
  • Test Deutsch als Fremdsprache - TestDaF
  • Kleines Deutsches Sprachdiplom

Mange af tyske universiteter har deres egne test for udenlandske studerende.

Tysk er dog ikke en forudsætning, hvis du tilmelder dig en internationalt uddannelse eller et specielt kursus, der undervises på engelsk.

Ligeledes, hvis du planlægger kun at skulle studere i Tyskland i et eller to semestre, vil de fleste universiteter ikke bede om bevis for dine tyske sprogkundskaber. Denne regel gælder dog ikke overalt, hvorfor det er bedst at spørge direkte på universitetet.


Godt at vide


Skal jeg søge om visa?

Ja! Hvis du vil studere i Tyskland, skal du ansøge om visa.

Tyskland tilbyder et par forskellige typer studievisum, alle tilgængelige ved at ansøge gennem den tyske ambassade eller konsulat her i Danmark. Sørg for at gøre dette, før du kommer til Tyskland.

  • Schengen-visumet giver folk mulighed for at bo i Tyskland i op til tre måneder pr. Halvårsperiode. Ideelt til dem, der er interesseret i at tage korte sprogkurser.
  • Sprogkursusvisum dækker studerendes ophold i sprogkursusets længde.
  • Nationale visa giver studerende mulighed for at blive længere end tre måneder og er designet til dem, der ønsker at studere akademiske grader eller mere omfattende uddannelsesmæssig forskning.
  • Studentvisum er for studerende, der ønsker at studere i Tyskland på længere sigt, men endnu ikke er optaget på et universitet. Dette visum giver dem mulighed for at komme til Tyskland i tre måneder for at se efter et program. Når de er tilmeldt, kan visumet konverteres til et nationalt visum. Hvis de ikke tilmelder sig et program inden for tre måneder, kan visa undertiden forlænges, men det er op til de visumgivende myndigheders skøn.

Det bedste råd er at starte ansøgningsprocessen tidligt. Visumansøgninger kan tage et par uger eller et par måneder at blive godkendt.

Hvor dyrt er det at bo i Tyskland?

Den dyreste udgift er helt klart huslejen, når du vælger at studere i Tyskland. Gennemsnitlig ligger huslejen på 323 euro om måneden.  Ligesom i Danmark, er der stor forskel på prisen, hvis ud vælger at studere i en af de store byer og en af de lidt mindre.

Studieboliger koster mest i München (387 euro leje pr. Måned), Köln, Frankfurt am Main (375 euro) og Hamborg (373 euro). Den billigste studerende kan findes i fire byer i det østlige Tyskland, hvor Leipzig og Dresden deler førstepladsen.

Kan jeg få min SU med til Tyskland?

Det første du gør, inden du søger en uddannelse i Tyskland, er at undersøge, om du er berettiget til at modtage SU under dit ophold. Er du det, sender du en ansøgning af sted til SU-styrelsen og venter på, at de fremsender dig en godkendelse.

Læs mere om SU i udlandet

Læs om livet på udveksling


Annoncer