Studér i Polen: Alt du skal vide

Polakkere er kendt for deres gæstfrihed, du vil derfor lynhurtigt føle dig hjemme i dette land, vælger du at studere i Polen. Leveomkostningerne er billige, og i bylivet finder du hundredevis af barer og restauranter, hvor en øl typisk ikke koster mere end 5-10 kroner. I polen finder du et udvalg af gode uddannelser, med lave priser. 

Polakkere er kendt for deres gæstfrihed, du vil derfor lynhurtigt føle dig hjemme i dette land, hvis vælger du at studere i Polen. Leveomkostningerne er billige, og i bylivet finder du hundredevis af barer og restauranter, hvor en øl typisk ikke koster mere end 5-10 kroner. I polen finder du et udvalg af gode uddannelser, med lave priser. 

Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Polen. Uanset om du gerne vil afsted på en sprogrejse i et par uger, eller om du vil studere i Irland i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i Polen her!


Sprog

Polsk

 Hovedstad

Warsaw

Valuta

Złoty (PLN) 

 Befolkning

38.400.000


Polens uddannelsessystem

Det videregående uddannelsessystem i Polen, har en lang og stolt historie. I slutning af 1800-tallet var det ikke tilladt for kvinder at studere ved universiteter. Polske uddannelsesinstitutioner begyndte derfor at holde hemmelig undervisning for kvinder, forskellelige steder i Polen. 

Uddannelsessystemet i Polen er på mange områder ens med den vi har i Danmark. Der er også mulighed for at studere på deltid. Ønsker man dette foregår det som regel fredag til søndag, det er dog også muligt at tilmelde sig aftenhold der foregår fra mandag til fredag. 

Uddannelsessystemets opbygning

Polens uddannelsessystem følger Bologna-processens præmisser, hvilket betyder, at uddannelserne følger de fælles retningslinjer for videregående uddannelser i Europa, der gør mobilitet og anerkendelse af uddannelserne lettere. De fleste universiteter i Polen anvender derfor også ECTS, hvor et semester svarer til 30 ECTS-point ligesom i Danmark. 

På de polske universiteter kan du tage følgende typer af uddannelser: 

  • Bachelorgrad (Polsk: licencjat/inżynier) Der typisk varer 3-4 år.
  • Kandidatgrad (Polsk: Magister) Der typisk varer 1,5-2 år. Der findes 11 studieretninger, der tager mellem 4,5-6 år. 
  • PhD Der typisk varer 3-4 år. 

Hvad koster det at studere i Polen?

Ønsker du at tage en uddannelse i Polen på polsk, er det gratis for dig som EU-borgere, dog konkurrerer du med andre internationale- og polske studerende om at få en plads på uddannelsen. Vil du gerne studere et engelsksproget fag i Polen, og har dit danske studie ikke en samarbejdsaftale med et polsk universitet, kan du skulle betale et undervisningsgebyr:

  • En bacheloruddannelse koster typisk i mellem 500 og 6000 euro årligt. 
  • En kandidatuddannelse koster typisk i mellem 1000 og 8000 euro årligt.
  • Nogen uddannelser så som tandlæge og business kan koste over 15000 euro årligt.

En uddannelse på et privat universitet vil i de fleste tilfælde være dyrere end på et privat. Der findes også få, primært kandidatuddannelser, der er gratis i Polen for internationale studenter. 

Priserne kan varierer meget alt efter, hvilken uddannelsesinstitution du gerne vil studere på. Vi anbefaler derfor, at du kontakter skolen selv for at finde ud af deres nøjagtige undervisningsgebyr.


Kan jeg tage min SU med til Polen?

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


De polske ansøgningsprocesser

Kravene for at blive optaget på en uddannelse i Polen varierer fra universitet til universitet. Det er derfor vigtigt, at man læser op på den uddannelse man ønsker at blive optaget på. 

Fælles for de fleste uddannelsessteder er dog, at det kræver en afsluttet ungdomsuddannelse (STX eller lign.), for at blive optaget på en bachelor. Ligeledes kræver det en afsluttet bacheloruddannelse, for at blive optaget på en kandidat. 

I mange tilfælde kræver optagelsen på en uddannelse, samtidig et bevis på at du forstår og taler det sprog der undervises på tilstrækkeligt. 

Det polske uddannelsesår 

Det polske uddannelsesår begynder d. 01/10 og afsluttes normalt midt-juni. Det består af to semestre, et sommer- og vintersemester. Et semester varer i mellem 4-5 måneder. 


Godt at vide 

Hvordan finder jeg en bolig som studerende i Polen? 

Det er relativt billigt at bo i Polen. Som så mange andre lande, afhænger ens leveomkostninger dog af hvor i landet, man vælger at bosætte sig. Ønsker du at leje en lejlighed i Polen, kan du forvente at prisen vil være i mellem 1200 og 7500 kroner om måneden. Der er forskellige boligmuligheder i Polen, alt efter hvad du ønsker. 

På campus

De fleste universiteter i Polen tilbyder husering af studerende på eller nær campus. Du vil typisk kunne vælge i mellem et værelse du deler med en eller flere studerende, og et privat rum. Denne løsning koster typisk i mellem 400 og 1200 kroner om måneden. Kvalitet og pris varierer meget i Polen, det er derfor en god idé at undersøge på forhånd. 

Værtsfamilie 

Det er ikke ligeså typisk i Polen at bo hos en værtsfamilie under ens uddannelse, som i mange andre europæiske lande, men det er stadig en mulighed. Vælger du at bo hos en værtsfamilie, vil du typisk opleve en familie med et nært forhold til hinanden. Ofte bor bedsteforældre med familien, du vil dog typisk blive mødt af en varm familie, der vil give dig meget frihed. 

Delelejlighed/kollektiv 

At dele en lejlighed med én eller flere medstuderende, er det mest udbredte blandt de studerende i Polen. Da dette er den typiske løsning, vil du med stor sandsynlighed ikke have et problem med at finde en medlejer. Vælger du denne løsning vil det typisk koste i mellem 600 og 1200 kroner om måneden. 

Har jeg brug for et visum?

Som EU-borger vil du ikke have brug for et visum i Polen. Ved ankomst ville du dog skulle aflægge visit hos et "Voivodeship office", her får du et certifikat, der giver dig ret til at være i landet i mere end 90 dage. Dette er omkostningsfrit og vil kræve: 

  • Et gyldigt pas
  • Officielt optagelsesbrev fra din uddannelse
  • Bevis for at du har økonomiske midler til at klare dig selv for
  • Sygeforsikring.

Studerende fra EU der er i besiddelse af et Europæisk Sygesikringskort, er berettiget til behandling på samme vilkår som polske statsborgere, uden omkostning. 

Læs om livet på udsveksling


Annoncer